A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

"ПРИЙШОВШИ ДО ВИКЛЮЧНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ, ТЕРПИМОСТІ ТА ПОРОЗУМІННЯ НА БАЗІ ДУХОВНИХ ЦІННОСТЕЙ МИ ЗМОЖЕМО ЗБЕРЕГТИ СТАБІЛЬНІСТЬ У СВІТІ" - ЄВГЕН НИЩУК

Дата: 18.10.2017 08:40
Кількість переглядів: 289

    Сьогодні, 17 жовтня  у Києві розпочала свою роботу дводенна І-а Міжнародна Міжконфесійна  конференція «Роль релігійних цінностей у зміцненні соціальної стабільності та поширенні культури мирного співжиття й подоланні ненависті».  Організаторами Форуму  виступили Міністерство культури України, Український  центр діалогу та комунікацій, Дохійський  міжнародний центр міжрелігійного діалогу, Київський національний університет  імені Тараса Шевченка. Учасниками  міжнародного наукового діалогу стали представники органів центральної влади, депутатського корпусу, Всеукраїнської Ради  Церков і релігійних організацій, громадських релігійних об’єднань, науковці тощо.

    Під час свого виступу Міністр культури України Євген Нищук наголосив на важливості для держави в умовах  викликів сьогодення, які  постають перед Україною, консолідувати суспільство і  стабілізувати  існуючу ситуацію. «Україна високодуховна, поліконфесійна країна, тому для нас дуже важливо створити рівні можливості для  усіх громадян різних віросповідань. Сьогодні в нашому суспільстві бракує дієвого діалогу і часом люди вибухають, не думаючи про ті базові цінності, про які говорить кожна релігія. Переконаний, що цей Форум  є зараз дуже на часі, зокрема, і тому, що це не лише внутрішній діалог всередині країни, а  зібрання, яке охоплює значно ширше коло зацікавлених. Сучасний світ має великі виклики, і саме прийшовши до виключної толерантності, терпимості та порозуміння на базі духовних цінностей ми зможемо зберегти стабільність. Адже найцінніше з того, що прагне Україна – це мир», - сказав Міністр культури України.

    «Наше суспільство є відкритим, держава гарантує повну свободу релігій і культурного розвитку  будь якого народу, і  для нас дуже важливо, що в подібних дискусіях виробляються певні резолюції та документи, які допомагають уникати тих небезпек і ризиків, які виникають і в нашій державі,  і в світі»

    Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного синоду УПЦ КПЄвстратій (Зоря) підкреслив, що діалог є надзвичайно важливими у взаємостосунках між людьми різних релігійних поглядів. «Ми в Україні не раз переконувалися, що діалог і співпраця є найкращим шляхом для досягнення спільного блага, тому в нашій країні успішно існує і розвивається діалог від самого початку відновлення незалежності держави. Я радий, що ми маємо чудову можливість продовжувати плідну співпрацю, щоб ділитися своїм досвідом і сприймати досвід накопичений за межами нашої країни», - сказав під час свого виступу Євстратій(Зоря).

    Ібрагім бін Салех Аль Наумі, голова Дохійського  міжнародного центру міжрелігійного діалогу під час свого виступу, визначив головним завданням  на сьогоднішній момент -  створення умов для забезпечення миру, безпеки та стабільності у всьому світі. «Ідучи в цьому напрямку, ми публікуємо та перекладаємо актуальну літературу, проводимо релігієзнавчі дослідження та міжконфесійні  діалоги. Щоб зрозуміти різноманітність світу - потрібно бути постійно в діалозі з усіма», - сказав він.

    Зі свого боку, голова Українського  центру діалогу та комунікацій Емад Абу Алруб, висловив готовність до налагодження тісної співпраці з Міністерством культури України, як відповідальним органом центральної влади щодо напрацювання державної політики в цьому напрямку. «Наша мета  - це дружба і співпраця у  культурній та  релігійній сферах.  Проблеми набагато легше вирішувати у єдності та спільності», - повідомив Емад Абу Алруб.

     Впродовж двох днів, у рамках І-ої Міжнародної Міжконфесійної  конференції, відбудеться низка панельних дискусій: «Роль релігійних цінностей у зміцненні соціальної стабільності та поширенні культури мирного співжиття й подоланні ненависті», «Роль релігійних лідерів та ціннісний вимір поширення культури співіснування через подолання ненависті в контексті вчень авраамічних релігій», «Міжрелігійний і міжкультурний діалог та громадянське суспільство: дискурс  соціокультурної взаємодії, взаємозбагачення та розвитку», « Держава  та влада як гаранти міжрелігійного діалогу й порозуміння в суспільстві» тощо.

 

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=2817D24BC3D8FA0820586CDF80743B24.app2?art_id=245291816&cat_id=244913751


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень