A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Виставка присвячена героїчному подвигу польської родини відкрилася у м. Вінниці

Дата: 29.03.2017 16:55
Кількість переглядів: 378

        У виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 28 березня 2017 року за сприянням Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці відбулось відкриття виставки «Самаритяни з Маркової». 

Виставка присвячена героїчному подвигу польської родини Ульмів, яка під час окупації Польщі нацистами у період ІІ-ї світової війни віддала своє життя рятуючи євреїв. Ця трагічна історія стала поштовхом до створення у 2016 році Музею у селі Марковій, де відбувались жахливі події. Музей став своєрідним символом героїзму поляків, які рятували євреїв та заплатили за це своїм життям.

За матеріалами архівних документів Інститут національної пам?яті Польщі створив пересувну виставку, яка була представлена у Києві, Хмельницькому, Луцьку, а з 28 березня по 15 квітня мешканці міста Вінниці та області також матимуть змогу ознайомитись з її світлинами.

Відкрив виставку дитячий ансамбль скрипалів Вінницької музичної школи «Вишенька». Зі словами вдячності Генеральному Консульству Республіки Польща у Вінниці та організаторам виставки звернулась директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. Про виставку та мету її створення розповів представник Інституту національної пам?яті Польщі.

Тема виставки є близькою та надзвичайно болючою і для представників єврейської спільноти Вінниччини, адже на території області під час нацистської окупації загинуло біля 200 тисяч євреїв. З архівними матеріалами та результатами науково-історичних досліджень з цієї теми поділилась науковий співробітник Вінницького обласного архіву Фаїна Винокурова.

У кожного народу є свої герої, про яких сучасне покоління повинно пам?ятати заради того, аби в майбутньому страшні та жахливі сторінки історії людства не повторювались. 

У заході взяла участь заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алла Ратинська, представники громадських організацій польської та єврейської спільноти, а також молодь та студенти міста Вінниці.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень