A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Особливості перереєстрації статутів релігійних організацій Вінниччини представив Ігор Салецький на «круглому столі» в м.Києві

Дата: 25.09.2017 10:18
Кількість переглядів: 358

В середу 20 вересня у м. Києві в Укрінформі відбувся всеукраїнський круглий стіл на тему: «Особливості юридичного статусу релігійних організацій у правовому полі України: статус неприбутковості».

Участь у заході взяли участь представники Церков і релігійних організацій, органів державної влади, громадські діячі, народні депутати України.

Зокрема: директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України – Андрій Юраш, начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації - Ігор Салецький, голова підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - Юрій Мірошниченко, голова міжфракційного депутатського об'єднання «За духовність, моральність та здоров'я України» - Павло Унгурян, кандидат юридичних наук, керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні - о.Олекса Петрів, архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП - Євстратій (Зоря), голова юридичного відділу УПЦ - протоієрей Олександр Бахов, радник Києво-Житомирського Ординарія РКЦ у юридичних питаннях -  о. Юстин (Михайло Міщенко),  юрист Духовного управління мусульман України - Тетяна Хомченко, юрист, виконавчий директор громадської організації «Інститут релігійної свободи» - Максим Васін. 

В ході зустрічі було обговорено вимоги до Верховної Ради України щодо спрощення процедури визнання статусу неприбутковості релігійних організацій.

За словами учасників, проблема зі статусом релігійних організацій виникла на тлі законопроекту №5050, ухваленого 30 серпня 2016 року, згідно з яким внесено зміни до Податкового кодексу. Відповідно до закону, громадські та релігійні організації мають пройти перереєстрацію задля отримання статусу неприбуткових. 

Представники релігійних організацій наполягають на розробці єдиного документа, який би зміг захистити права релігійних організацій та остаточно закріпити за ними статус неприбуткових. На їхню думку, для цього на законодавчому рівні необхідно відділити статус громадських організацій від релігійних організацій та розробити спеціальні закони, які захищатимуть права релігійних громад. Представники церков висловили прохання до депутатів України підтримати законопроект № 6696, який на законодавчому рівні закріпить за релігійними організаціями статус неприбуткової організації. Крім того, наголосили, що прийняття законопроекту дозволить уникнути необхідності проведення перереєстрації біля 33 тисяч релігійних організацій, що свідчитиме про дотримання Україною міжнародних стандартів у сфері забезпечення свободи совісті та віросповідання.  

Підтримав необхідність прийняття з/п № 6696 і Директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

В свою чергу, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький, запропонував створити в органах державної влади «єдине вікно» для оформлення усіх документів релігійних громад, адже за його словами «на Вінниччині найбільше проблем виникає не так з самою процедурою перереєстрації, а з подвійною реєстрацією, зокрема у сфері державної реєстрації юридичних осіб та включенням до Реєстру неприбуткових організацій».

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень