A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

У КИЄВІ ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДТРИМКИ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН В УКРАЇНІ

Дата: 19.06.2018 11:13
Кількість переглядів: 304

    18 -19 червня у м. Києві в рамках проекту «Зміцнення підтримки національних меншин в Україні», який реалізовується у рамках спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Партнерство заради належного врядування», відбулась робоча зустріч, присвячена обміну досвідом стосовно питань реалізації державної політики щодо забезпечення підтримки національних меншин в Україні, із залученням міжнародних експертів, представників центральних органів виконавчої влади,  місцевих державних адміністрацій та керівників громадських організацій національних меншин. Співорганізаторами круглого столу виступили Офіс Ради Європи в Україні та Міністерство культури України.

    Відкрив захід директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

     Розпочавши свій виступ із історичного ракурсу діяльності державних органів з питань національностей в рамках сторіччя  відродження української державності, він зазначив, що в цей час існувало два періоди: період української державності та період бездержавності, які суттєво вплинули на становлення і розвиток державних органів і самої політики щодо національних меншин. Також Андрій Юраш наголосив, що існує прямий взаємозв`язок між політичними обставинами і діяльністю інституційних механізмів у XX – XXI ст. та пріоритетним спрямуванням державної етнополітики на сучасному етапі. «Вплив агресії з боку сусідньої держави та гібридна війна проти України призводять до політизації багатьох питань та мають свої негативні прояви і в етнополітичній площині», - зазначає Андрій Юраш.

     Він також повідомив, що Міністерством культури України ведеться активна робота з розробки нового та актуалізації існуючого законодавства у сфері забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин. Зокрема, вже розроблений та перебуває на стадії активного громадського обговорення проект Закону України «Про Концепцію державної етнонаціональної політики», у якому визначено принципово нові підходи до дефініцій та окреслено комплекс заходів для сприяння внутрішній інтеграції національних спільнот.

     «Незважаючи на існуючі сьогодні проблеми і виклики, головною метою державної етнонаціональної політики є створення спільного ліберального суспільства для всіх суб`єктів політичного процесу на засадах демократії в рамках незалежної правової Держави», - підсумував свій виступ директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури.

    У рамках запропонованої програми учасники зустрічі мали змогу ознайомитись із основними пріоритетами державної політики у галузі забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин у Республіці Сербії та у Республіці Чехії, та практичним досвідом щодо запровадження консультаційних механізмів з представниками національних меншин у цих країнах.

    Програмою зустрічі також передбачені дискусійні панелі на тему  зміцнення інституційних можливостей для ефективної реалізації етнополітики, що є важливим інструментом для пошуку правильних механізмів та ретрансляції цієї ідеї на найвищий державний рівень для прийняття правильних стратегічних рішень, а також  на найвищий регіональний рівень  з метою поглиблення і підсилення належним чином мінімізованих або взагалі втрачених інституційних можливостей.

    Учасники та організатори заходу  відзначили важливість наявності мотиваційних чинників з боку міжнародних партнерів, залучених до реалізації цього заходу, серед яких, у першу чергу, намагання зрозуміти процеси, які відбуваються в Україні, прагнення усвідомлювати їхній загальний контекст, а також використання таких заходів як форми ретрансляції усвідомленого досвіду на державний рівень з метою втілення кращих практик.

 

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245378047&cat_id=244913751


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень