A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

ІІІ обласний фестиваль ромської культури «Девлеса ромале!» відбувся у м. Калинівка

Дата: 10.04.2019 11:24
Кількість переглядів: 353

09 квітня цього року у Калинівському районному будинку культури, відбувся ІІІ обласний фестиваль ромської культури «Девлеса, ромале!», який започатковано в області у 2015 році. Фестиваль присвячено Міжнародному Дню ромів.

Міжнародний день ромів започатковано на Всесвітньому Конгресі ромів 8 квітня 1971 року у Лондоні, на якому були присутні представники ромів з 30 країн світу. Делегати Першого міжнародного з’їзду ромів заснували Міжнародний ромський союз. Цього дня, вперше за багато століть, представники ромської національності оголосили себе самобутнім народом без єдиної території та визначили свої національні символи – прапор та гімн.

Яскравою театралізованою композицією «Циганська пісня – птаха в небі синім», у виконанні народного аматорського родинного циганського ансамблю пісні і танцю «Ягорі», розпочалось урочисте відкриття фестивалю.

Учасників та гостей свята привітав заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, який зазначив: «Сьогодні у цій залі ми з Вами станемо учасниками чудового, неповторного свята ромської культури, присвяченого Міжнародному дню ромів. Від імені Вінницької обласної державної адміністрації та себе особисто щиро вітаю ромську громаду Вінниччини зі святом національної гідності та висловлюю повагу до усіх ромів світу! Обласний Фестиваль ромської культури невипадково відбувається у м. Калинівка, адже саме у Калинівському районі компактно проживають ромські родини. У Вінницькій області на сьогодні проживають більше тисячі представників ромської спільноти, які офіційно зареєстрували чотири громадських об’єднання. Ромські творчі колективи, які є окрасою обласних, районних і міських культурно-мистецьких заходів та з честю представляють Вінниччину на Всеукраїнських фестивалях національних культур. І сьогодні, без сумніву, ми будемо вкотре насолоджуватися їх творчістю».

Також, від імені Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради Олександр Крученюк вручив почесну грамоту голові «Вінницької міської організації «Рома Поділля» Володимиру Григориченку з нагоди 20-річчя створення першого в області ромського національно-культурного товариства.

До привітань долучились заступник голови Калинівської райдержадміністрації Анатолій Пачевський, заступник голови Калинівської районної Ради  Микола Господарець та голова ГО «Рада національних товариств Вінниччини» Мераб Нарсіа.

Пісенний колорит і неповторна краса циганських танців народного аматорського циганського ансамблю пісні і танцю «Братство» (керівник – Галина Коваль) Вінницької обласної організації ромів «Чачуно алав» та народного аматорського шоу-театру «Андо шатро» Вінницького регіонального Центру культури циганського народу «Девлеса, ромале!» (керівник – Андрій Сенченко) заворожили глядачів своїми яскравими виступами.

Родзинкою фестивалю став дитячий ансамбль пісні і танцю «Чергеня» Іванівського сільського будинку культури Калинівського району (керівник  - Ольга Марценкевич), у якому нараховується біля 20 ромських дітей.

Після завершення фестивалю начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький та директор Вінницького обласного центру народної творчості
Тетяна Цвігун
вручили керівникам творчих колективів дипломи учасника фестивалю та пам’ятні нагороди.

Багатовікова історія ромського етносу та неповторна самобутність ромської культури показує нам яким багатогранним та талановитим є цей народ. Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям – це риси національного характеру ромів.

Захід пройшов на високому організаційному та культурно-мистецькому рівні.

Також на фестивалі були присутні представники ОБСЄ/БДІПЛ Орися Круко та Анджей Клімчук, які перебувають в області з місією спостерігачів за виборами Президента.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень