A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

В ОСЛО ВІДБУЛАСЬ ЕКСПЕРТНА ЗУСТРІЧ, ПРИСВЯЧЕНА ЗАХИСТУ МОВНИХ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН

Дата: 01.06.2018 12:22
Кількість переглядів: 365

    У столиці Норвегії місті Осло відбулася спеціальна високого рівня експертна зустріч на тему «Мовна політика і попередження конфліктів. Оглядаючи Ослівські рекомендації стосовно мовних прав національних меншин», яка була організована офісом Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин з нагоди 20-річчя прийняття згаданих Рекомендацій.

    В експертній зустрічі взяли участь керівники та чільні особи тих європейських та міжнародних організацій, які відповідають за вироблення та провадження політики найвищого рівня у ділянці мовних прав національних меншин. У цьому контексті слід відзначити присутність на заході Спеціального доповідача ООН з питань меншин  професора Фернанда де Варенесса (представник Канади) та голову Комітету експертів Ради Європи щодо Хартії регіональних та міноритарних мов професора Весни Чрніч-Гротіч (представник Хорватії). Загалом же у зустрічі взяли участь близько 100 представників  державних структур, міжнародних моніторингових організацій та експертних середовищ із кількох десятків країн. Україну у столиці Норвегії представляли директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти України Юрій Кононенко та перший секретар посольства України в Норвегії Олег Грабовецький.

    Усі учасники зустрічі підкреслювали виняткову важливість та актуальність Ослівськихрекомендацій стосовно захисту мовних прав національних меншин, які були прийняті на спеціальній зустрічі в цьому місті у лютому 1998 року та були вироблені за організаційного й методологічного сприяння ОБСЄ. За дві декади, які минули від часу прийняття цих Рекомендацій, їхній зміст тільки набув нового значення, особливо в контексті виникнення в Європі нової хвилі еміграції, яка спричинила появу в більшості країн європейського континенту значної частини населення цих держав, що в рамках підтримання та плекання власної ідентичності потребує захисту своїх мовних прав і особливостей, що часто входить у суперечність з тими принципами, які були загальновизнані в регіоні до цього часу.

    Отож, учасники зустрічі в деталях зупинилися на специфіці застосування принципів Ослівських рекомендацій на сучасному етапі. У минулому ці Рекомендації зіграли виняткову роль у відході від традиційного розуміння інтеграції національних меншин як їхньої асиміляції, як це, наприклад, було у випадку з народом саамі у скандинавських країнах. А на сучасному етапі ці ж Рекомендації повинні стати інструментом для гармонізації міжнаціональних та міжетнічних стосунків у всіх країнах європейського культурного ареалу, для якого все більш актуальними стають проблеми у площині міжетнічної взаємодії. Інтеграційні підходи, на думку абсолютної більшості учасників зустрічі, є тією домінантою, яка об’єктивно покликана оздоровити та перетворитися на логічну альтернативу асиміляційним та сегрегаційним принципам, які прагнуть поставити на порядок денний сучасних європейських суспільств радикальні праві партії та рухи.

    Одним із важливих і принципових моментів, який знайшов своє відображення серед практичних результатів зустрічі, слід відзначити підтвердження з боку європейських організацій, офісу Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин зокрема, прагнення й надалі надавати Україні максимальну підтримку та сприяння в реалізації нею своєї стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство національних меншин. Наприклад, найближча експертна зустріч у закритому форматі стосовно актуальних для нашої держави питань у площині проблематики національних меншин призначена вже на 14 червня у Києві, і відбудеться вона за максимального організаційного та методологічного забезпечення з боку офісу Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин.

 

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245372977&cat_id=244913751

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень