A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

На Вінниччині відзначено 160-ту річницю з дня народження визначного класика єврейської і світової літератури Шолом-Алейхема

Дата: 06.03.2019 12:34
Кількість переглядів: 415

Цього року єврейська спільнота Вінниччина відзначила 160-у річницю великого письменника єврейського народу, уродженця української землі Шолом-Алейхема (Соломона Наумовича Рабиновича). 

Єврейський письменник, драматург, один з основоположників сучасної художньої літератури мовою їдиш, писав свої твори івритом і російською, але життя митця було тісно пов'язане з Україною.

Народився в м. Переяславі на Полтавщині (зараз Переяслав-Хмельницький Київська область) у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули в невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії (зараз село у Бориспільському районі Київської області). Навчався у Хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався і загальною освітою, навчався у повітовій школі.

Літературна діяльність Шолом-Алейхема розпочалася наприкінці 1870-х років, коли у періодичних виданнях було опубліковано кілька кореспонденцій і статей мовою ідиш. Перші художні твори - повість «Два камені» та оповідання «Вибори» 1883 року видання. Тоді ж уперше підписався псевдонімом Шолом-Алейхем (єврейське вітання — «Мир Вам»).

Шолом-Алейхем багато подорожував, виступав перед своїми читачами у Женеві, Лондоні, Варшаві, Вільно Берліні та інших містах світу. У 1907—1914 роках жив в Італії та Швейцарії. Помер у 1915 році у Нью-Йорку.

До цієї дати, 02 березня, у Вінницькому літературно-меморіальному музеї ім. М.Коцюбинського проведено літературний вечір-зустріч з нагоди річниці з дня народження Шолом-Алейхема.

Привітали гостей та учасників заходу заступник начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Алла Ратинська, голова Вінницької обласної спілки письменників України Вадим Вітковський та директор музею Голокосту у м. Віннниця Леонід Трахтенберг.

03 березня у Вінницькому обласному художньому музеї презентовано мистецьку програму «Блукаюча зірка Шолом-Алейхема». Під час проведення заходу, організатором якого стало Вінницьке обласне відділення єврейського агентства «Сохнут-Україна» - голова Рита Трахтенберг, відбулось відкриття виставки «Мистецький контекст», спрямованої на детальніше ознайомлення учасників з творчим спадком і цікавими фактами біографії письменника. У виставковій експозиції було представлено понад 40 експонатів, серед яких цінні бібліографічні видання, публікації творів Шолом-Алейхема. Візуально-образної атмосфери заходу надала графіка Михайла Лошака з фондового зібрання Художнього музею. Доповнюючим компонентом програми стала екранізація відеофільмів «Мир Вам, Шолом» та «Скрипаль на даху», кадрів з театральних постановок за участю легендарних акторів: Богдана Ступки, Євгенія Леонова та Анатолія Овчаренка. 

Також, у рамках святкування видатної події, 03 березня відбувся тематичний захід у Брацлавській єврейській общині «Натан» (смт. Брацлав).

Організатори переконані, що «Блукаюча зірка Шолом-Алейхема» стала виразною подією в культурному житті Вінниччини.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень