A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Делегація з Вінниччини взяла участь в святкуванні Дня Незалежності Республіки Молдова

Дата: 28.08.2017 13:20
Кількість переглядів: 327

    25 серпня 2017 року на запрошення голови Сорокського районну Республіки Молдова Геннадія Мунтяна та за дорученням голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія офіційна делегація з Вінниччини у складі: заступника голови обласної державної адміністрації Олександра Крученюка та начальника управління у справах національностей та релігій  обласної державної адміністрації Ігоря Салецького взяли участь в урочистих заходах з нагоди відзначення 26-ї річниці Дня незалежності Республіки Молдова.

    В урочистостях також брали участь депутати парламенту Молдови, представники уряду Модови та інші.

    У своєму вітальному слові Олександр Крученюк зазначив, що «26 річниця Незалежності Республіки Молдова є досить рідною та спільною для наших народів. Адже, всього лише 3 дні розділяють наші держави у здобутті Незалежності, яку довелось виборювати ціною людського життя. Вінницька область в силу свого географічного розташування завжди співпрацювала з Молдовою, а після утворення у 2012 році Єврорегіону «Дністер» зв'язок став ще міцнішим».

    Крім того, він відмітив важливість відкриття у місті Вінниця Почесного консульства Республіки Молдова, що стало ще одним своєрідним підтвердженням зміцнення та розвитку традиційних добросусідських відносин з Україною.

    У відповідь, представники нашої влади почули багато слів про підтримку. Молдавська сторона висловила переконання, що наш народ повинен виборювати своє право за незалежність, а також сподівання, що Україна буде разом з ними підтримувати європейський шлях розвитку.

     Крім того, зважаючи на те, що у Молдові живуть українці, а це близько 300 тис. осіб, представники офіційної делегації зустрілися з українською діаспорою в Молдові з метою налагодження відносин щодо співпраці для збереження і розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності української спільноти.

     На завершення візиту було підкреслено важливість підтримки та єдності  на шляху демократичного розвитку та утвердженню європейських цінностей в усіх сферах життєдіяльності.

 

Довідково:

    Україна визнала незалежність Республіки Молдова 21 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між Республікою Молдова та Україною були встановлені 10 березня 1992 р.

23 жовтня 1992 р був підписаний «Договір про добросусідство, дружбу та співробітництво між Україною і Республікою Молдова».

    У серпні 1999 року президенти України та Молдови підписали «Договір між Україною і Республікою Молдова про державний кордон» та «Додатковий протокол» до Договору між Україною і Республікою Молдова про державний кордон.

     У травні 2001 р було підписано кілька важливих документів, які мали визначати рівень подальшого українсько-молдовського співробітництва в соціально-політичній та торговельно-економічній сферах. Зокрема президенти підписали «Спільну заяву», де визначено головні пріоритети і завдання майбутнього співробітництва, взаємодії в рамках міжнародних організацій та форумів. Серед інших двосторонніх документів — угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Молдова про безвізові поїздки громадян і про взаємне визнання.

    Потім був підписаний «Протокол про інтенсифікацію співробітництва між двома країнами у сфері культури і мистецтв». За результатами підписаного протоколу було вирішено провести в Україні рік Республіки Молдова в 2003 році.

    На сьогоднішній день реалізується Угода про торгово-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між Вінницькою обласною державною адміністрацією та районом Сороки, що в свою чергу надає можливість більш плідно розвивати співробітництво та виявляти сфери взаємної зацікавленості. В рамках реалізації Угоди відбуваються взаємні візити офіційних делегацій, в ході яких обговорюються питання щодо активізації міжрегіонального, міжнародного та транскордонного співробітництва, розширення ринків збуту для підприємств країн-сусідів, спільно напрацьовуються проектні пропозиції для отримання грантових коштів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень