A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Відкриття та церемонія освячення пам’ятної дошки засновниці та голови громадської організації «Хмільницька міська спілка поляків ім. В. Реймонта» - Галині Брильянт

Дата: 28.09.2017 15:29
Кількість переглядів: 454

    24 вересня 2017 року у м. Хмільник відбулось відкриття та церемонія освячення пам’ятної дошки, приуроченої шостій річниці трагічної загибелі засновниці та голови громадської організації «Хмільницька міська спілка поляків ім. В. Реймонта» - Галині Брильянт.

    На заході були присутні заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації – Олександр Крученюк, Консул відділу співпраці з поляками в Україні Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці - Пшемислав Шиманський, заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрацій - Алла Ратинська, керівництво Хмільницької райдержадміністрації та міськвиконкому.

    Відкриття пам’ятної дошки надано заступнику голови облдержадміністрації Олександру Крученюку, Консулу РП у Вінниці Пшемиславу Шиманському та міському голові Сергію Редчику.

    Церемонію освячення та спільну молитву провів настоятель місцевого храму Пресвятої Трійці отець Ярослав.

    Хмільниччани, гості, члени спілки та учні школи вивчення польської мови, не зважаючи на проливний дощ, прийшли до стін громадської організації, де розміщено пам’ятну дошку, аби вшанувати пам’ять чудової людини, організатора, вчителя, громадського діяча. Після покладання квітів та запалення свічок, усі разом вшанували світлу пам’ять Галини Брильянт спільною молитвою та участю у недільній месі у місцевому костелі Пресвятої Трійці.

    Теплі слова вдячності, туги та жалю лунали в день пам’яті Галини Брильянт, яка була у витоків налагодження дружніх контактів між Хмільником та містами Республіки Польща.

Для довідки:

    З ініціативи Г.Брильянт у 1999 році при місцевому костелі Пресвятої Трійці була організована недільна школа з вивчення польської мови.

    У 2000 році засновано громадську організацію «Хмільницька міська спілка поляків імені В. Реймонта».

    Завдяки активній діяльності Галини, яка була головою товариства, учні школи щороку їздили до Польщі на канікули, велика кількість дітей вступила до вищих навчальних закладів Польщі. При спілці діяли два вокальних колективи (дитячий та дорослий), які брали участь у міжнародних конкурсах у Польщі та отримали безліч дипломів і нагород.

    У 2010 році Галину Брильянт нагороджено нагрудним знаком «За заслуги перед польською культурою» - це почесна нагорода Міністерства культури і національної спадщини Польщі за внесок у розвиток польської культури.

    За час роботи у Хмільнику Галина допомагала місцевій владі у налагодженні відносин та підписанні угод про співпрацю з польськими містами-побратимами Буско-Здруй, Тарнув, Щавниця, а також угоду між с. Березна Хмільницького району з Гміною Бієрава Опольського воєводства.

    У 2011 році на шляху додому з Польщі, страшна автокатострофа обірвала її життя.

    Галина Брильянт була сповнена енергії, планів та нових проектів. Справу, розпочату Галиною, гідно продовжує її донька Євгенія, яка зараз є головою громадської організації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень