A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

З нагоди 1030-ї річниці Хрещення Київської Русі – України у м. Вінниці відкрилася унікальна виставка «РОДИННІ КОЛЕКЦІЇ СВЯЩЕНИКІВ ПОДІЛЛЯ»

Дата: 26.07.2018 17:30
Кількість переглядів: 339

У малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 25 липня відкрилася виставка родинних колекцій священнослужителів, які служили на Поділлі від поч. ХХ ст.  Експонати надійшли до музею у 1990-х та у 2010-х рр. від нащадків священиків.

В експозиції представлено світлини, документи з сімейних архівів, релігійні книги, часописи, хрести та літургійні предмети. Загалом, близько 200 експонатів.
На виставці представлений комплекс завідувача Вінницької церковно-учительської школи протоієрея Володимира Янси (1880–1931), переданий правнучкою. У родині збереглись фото, листівки, листи, різноманітні документи, які передають цікаві риси епохи, життя подільської родини початку століття.

Другий комплекс належить Протоієрею Української Православної Церкви Даміану Кривенко (1902–1991). Він почав службу церкві за часів нацистської окупації України і присвятив їй все життя. Вражає його бібліотека рідкісних релігійних видань, серед яких невеличка книга Євангелія від Матвія з перекладом українською мовою Пилипа Морачевського, видана у 1905-1906 рр.
Матеріали протоієрея Валентина Давидовського (1918–1981) надані для виставки його онуком – протоієреєм Назарієм Давидовським. Серед експонатів – деталі облачення та літургійні предмети. 
Коплекс Барабахи Володимира Вікторовича (1935 р. н.) нараховує 56 предметів – це релігійні часописи ХХ ст., книги, церковні підручники, нотні збірники, зібрані і реставровані отцем Володимиром на станку для брошурування. Представлено рідкісні світлини релігійних діячів 1930-х рр., доля яких пов’язана з Поділлям: літинських священиків та монахинь, з дарчими написами духовних наставників і вчителів Волинської семінарії тощо. 
Виставку доповнюють світлини з родинного комплексу священика Коваленка Іустима Порфировича (1881–1933). Людина діяльна та ініціативна, він у своїх парафіях будував церкву і школу, організував хор, був в центрі життя громади, у 1920-і рр. був двічі заарештований, а в 1933 р. розстріляний. 
Протоієрей Іван Софронович Кульматицький (1856–1934) організував у свій час драматично-хорове товариство «Просвіта», яке була другим на всю Подільську губернію.

Рукописи старообрядців Поділля займають почесне місце з-поміж рідкісних пам’яток у збірці музею. Серед них є книги, переписані родиною Красильнікових з с. Борсків Тиврівського р-ну Вінницької області в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. 

Більшість експонатів виставки вперше представлені увазі відвідувачів музею.

Виставка працюватиме до 9 вересня 2018 р.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень